Na 1. září připadá Světový den modliteb za péči o stvoření. Přijměte spolu s námi výzvu papeže Františka a zapojte se do Dne, kdy půjdu a pomodlím se v přírodě.

(Při této příležitosti vznikla i událost na Facebooku)

Světový den modliteb za péči o stvoření má být podle papeže Františka příležitostí poděkovat Bohu za krásu světa kolem nás, vyjádřit vděčnost za to, co nám svěřil do péče, a prosit ho o pomoc při ochraně všeho stvoření i za odpuštění hříchů proti světu, ve kterém žijeme. Kromě toho má také inspirovat ke konkrétním iniciativám v boji proti krizi životního prostředí, jíž čelí naše planeta.

Vyzvěte i své kamarády, známé, rodiny, aby se do iniciativy dle svých možností zapojili. Vyhraďme si nejen tento den pár minut na to, abychom se šli projít, zamyslet a pomodlit do přírody.

Tento den připadá na svátek sv. Jiljí. I jeho lze tedy jako (mimo jiné) patrona lesů a myslivců prosit o přímluvu.

A od koho jiného bychom se mohli učit chválit Pána za všechno stvoření než od sv. Františka...

Píseň sv. Františka z kancionálu č. 909

Píseň bratra slunce


Křesťanská modlitba s celým stvořením:
(Papež František, encyklika Laudato sii) - www.modlitba.cz

Chválíme tě, Otče, se všemi tvory, kteří vyšli z tvé mocné ruky. Jsou tví a jsou plní tvé přítomnosti a tvé něhy. Buď chválen!
Boží Synu, Ježíši, skrze tebe je všechno stvořeno. Přijal jsi podobu v mateřském lůně Marie, stal ses součástí této země a díval ses na tento svět lidskýma očima. Teď jsi živý v každém stvoření se svou slávou vzkříšení. Buď chválen!
Duchu svatý, jenž svým světlem vedeš tento svět k Otcově lásce a provázíš lkání stvoření, ty přece žiješ v našich srdcích, abys nás pobízel k dobru. Buď chválen!
Pane Bože, Jediný v Trojici, úžasné společenství nekonečné lásky, nauč nás nazírat tě v kráse světa, kde všechno mluví o tobě. Probuď naši chválu a naši vděčnost za každou bytost, kterou jsi stvořil. Dej nám milost, abychom se cítili důvěrně spojeni se vším, co existuje.
Bože lásky, ukaž nám naše místo v tomto světě jako nástrojů tvé náklonnosti ke všem bytostem na zemi, neboť žádná z nich není tebou zapomenuta. Osvěť ty, kdo mají peníze a moc, aby neupadali do hříchu lhostejnosti, aby milovali obecné blaho, podporovali slabé a starali se o tento svět, kde žijeme.
Chudí této země volají: Pane, vezmi nás pod svou moc a do svého světla, aby byl ochráněn každý život, aby byla připravena lepší budoucnost, aby přišlo tvoje království spravedlnosti, pokoje, lásky a krásy. Buď chválen! Amen.

 

Náměty z Bible pro modlitby a rozjímání na téma stvoření:
(převzato z www.tisk.cirkev.cz)

Chvály a díkůvzdání
Gn (1, 1-28) Příběh o stvoření světa
Gn (9, 8-17) Boží smlouva s Noemem a vším stvořením
Ž 8 Boží velebnost
Ž 65 Díkůvzdání za Boží požehnání
Ž 104 Chvála Boha Stvořitele
Ž 146 Důvěra v Boha
Ž 147 Vděčnost štědrému Pánu
Ž 148 Chvalozpěv všeho stvoření k všemohoucímu Stvořiteli
Dn (3, 52-90) Chvála Bohu, chvála Božího stvoření
Jn (1, 1-5) Na počátku bylo Slovo
Zj (21, 14) Nová nebesa a nová země

Starý zákon
Gn (1; 2, 4-7) Boží stvoření je dobré
Gn (2, 15) Bůh nám nařídil pečovat o stvoření
Gn (9, 8-17) Boží smlouva s Noemem a vším stvořením
Lv (25, 23-24) Bohu patří země

Nový zákon
Mt (6, 25-34) Naučit se důvěřovat Bohu, tak jako příroda
Ř (8, 18-25) Vykoupení tvorstva
Ko (1, 15-23) Chvalozpěv Kristu
Zj (21, 1-5) Příslib nového stvoření